تفاوت اسکلت فلزی با اسکلت بتنی
تفاوت اسکلت فلزی با اسکلت بتنی
دانستنی های ساختمان
مهندسین و سازندگان ساختمان، برای ساخت یک ساختمان باید تصمیمات مهمی بگیرند. آنها باید ایدهآلترین تصمیم را متناسب با شرایط موجود انتخاب کنند. انتخاب اسکلت فلزی و یا اسکلت بتنی یکی از این انتخابهای بزرگ است. در ادامه تفاوتهای اسکلت فلزی و بتنی را تشریح خواهیم کرد تا همراهان خانه دات کام نیز با تفاوت این دو سازه ساختمانی آشنا شوند.
مقایسه هزینهای
سازه فلزی از فولاد ساخته میشود. فولاد هم جزء موادی است که قابلیت بازیافت را دارد. در نتیجه از لحاظ زیست محیطی سازه فلزی میتواند انتخاب مناسبی باشد. همچنین چون قابلیت بازیافت را دارد میتواند به میزان زیادی هزینههای استخراج و تولیدات اولیه را کاهش دهد. قیمت سازه فلزی در بازار به میزان زیادی دچار نوسان میشود. سازه فلزی مدت زمان ساخت کمتری میطلبد، در نتیجه هزینههای جانبی را کاهش میدهد. خرید سازه فلزی در شروع کار ممکن است به نظر گران باشد اما هزینههای جانبی ندارد.
سازه بتنی: سازه بتنی نسبتا قیمت باثباتی در بازار دارد. ساخت سازه بتنی زمانبر است، با اینکه میتوان به سرعت آن را خریداری کرد و در محل مورد نظر قرار داد اما فرآیند ساخت با آن به طول میانجامد، به همین دلیل هزینههای جانبی را افزایش میدهد. خرید سازه بتنی در شروع کار به نسبت، با قیمت مناسبی تمام میشود اما در حین کار هزینههای جانبی دارد.شایان ذکر است که سازه بتنی هم قابلیت بازیافت را دارد.
مقایسه استحکام
سازه فلزی: سازه فلزی بسیار محکم و سفت و سخت است، که یکی از متریالهای اصلی برای ساختوسازهای صنعتی و تجاری محسوب میشود.
سازه بتنی: بتن جزء مواد کامپوزیتی است که از سیمان، شنوماسه و آب ساخته میشود. بتن مقاومت فشاری نسبتا بالایی دارد اما مقاومت کششی آن پایین است. به همین علت بتن باید با میلگردهای فولادی تقویت شود تا ظرفیت کششی، انعطافپذیری و الاستیسیته آن بالا برود.
مقایسه مقاومت در برابر آتش
سازه فلزی: فولاد ذاتا یک متریال غیر قابل اشتعال است. با این حال اگر در معرض درجه حرارت شدیدی قرار گیرد، آسیب میبینید.
سازه بتنی: بتن به صورت طبیعی در برابر آتش مقاوم است. اما وقتی در ساخت و ساز ساختمان با متریالهای دیگری همراه میشود میتواند در معرض خطر قرار گیرد. چرا که متریالهای دیگر ممکن است در برابر آتش مقاوم نباشند.
مقایسه کارایی
سازه فلزی: سازه فلزی متریال بسیار انعطاف پذیری است که میتواند در مقیاس نامحدودی از طرحها و کاربردها مورد استفاده قرار گیرد. سازه فلزی میتواند در ساخت و سازهایی بکار برود که بسیار ظریف هستند و بُعد زیبایی و طراحی در آنها حرف اول را میزند، قابلیتی که بتن فاقد آن است.
سازه بتنی: اگر چه بتن را هم میتوان به شکلهای مختلفی قالبریزی کرد اما در پروژههای بزرگ با ارتفاع زیاد به محدودیت بر میخورد. اغلب از سازه بتنی در ساختمانهای کوچک مثلا ساختمانهای پنج طبقه استفاده میشود.
مقایسه مقاومت در برابر خوردگی
هم سازه فلزی و هم بتن در برابر آب آسیبپذیر هستند. اما این در صورتی است که استاندارهای لازم در ساخت آنها رعایت نشده باشد. اگر بخوبی و با متریالهای مناسب ساخته شده باشند مقاومت بالایی در برابر آب و زنگ زدگی و خوردگی خواهند داشت. اما اگر با استاندارهای لازم و متریالهای کلیدی ساخته نشده باشند از مقاومت مناسب هم برخودار نخواهند بود.